Автор: Иржи Парубек, бивш министър-председател на Чехия 2005-2006, vasevec.parlamentnilisty.czВ сряда на

...
Автор: Иржи Парубек, бивш министър-председател на Чехия 2005-2006, vasevec.parlamentnilisty.czВ сряда на
Коментари Харесай

Иржи Парубек: Срамното решение на чешкото правителство да скъса връзките със словашкия кабинет на Роберт Фицо

Автор: Иржи Парубек, някогашен министър-председател на Чехия 2005-2006, vasevec.parlamentnilisty.cz

В сряда на съвещанието на Петър Фиала и неговото държавно управление бе взето решение да се прекратят междуправителствените договаряния със словашкия кабинет на Роберт Фицо. Решението беше взето тъй като Фиала не е склонен с миролюбивата изразителност на Фицо във връзка с Русия и тъй като словашкият външен министър Юрай Бланар се е срещнал със Сергей Лавров в Анталия, Турция. Правителството на Фицо спря и военната помощ за Украйна от държавните запаси, а съгласно чешкото държавно управление Фицо постоянно подлагал на критика и западните страни поради отношението им към спора в Украйна, както и Европейски Съюз за това, че няма кротичък проект за решение на рецесията. 

Разрив в връзките сред Чехия и Словакия поради поддръжката за Украйна

Това е доста необичайно решение на чешкото държавно управление и значи преустановяване за неустановен интервал на чешко-словашките връзки. За финален път сходно спиране на връзките със Словакия е имало по време на немската окупация на чешките земи (бел.ред. по време на Втората международна война германците разделят административно окупирана Чехословакия на две елементи – чешка и словашка).

Днес обаче живеем в напълно разнообразни условия и фамилиите и приятелите от двете страни, бизнесмените, хората на културата и на бизнеса, си поддържат връзка едни с други и ще покажат на чешкото държавно управление какво мислят за тази нелепост. 
В същото време има цяла серия от въпроси настрана от войната в Украйна, по които чешкото и словашкото държавно управление могат да обменят отзиви и ползи и да координират общи позиции пред органите на Европейски Съюз. 

Премиерът на Словакия Роберт Фицо: Няма да доставяме повече оръжия на Киев

Опитът за политическа изолираност на Словакия е жертван на цялостен крах. Най-вече тъй като съществува така наречен национална дипломация. И за благополучие тя не се въздейства от глупавите решения на едно или друго държавно управление. Правителствата идват и си отиват, а и кабинетът на Фиала, както по всичко наподобява, завършва със идващите избори. При това ще завърши много срамно, съдейки по „ достиженията ” му до момента. И тогава ще пристигна друго държавно управление, което ще е в положение на възобнови рационалните връзки със словашките си сътрудници, без значение кой ръководи в Братислава по това време. 

Опасявам се, че оповестяването на подобен протест със словашкия кабинет припомня доста на средновековно отделяне от църквата. Това е несръчен опит да се повлияе на идните президентски избори в Словакия, където главен претендент на партиите от държавното управление ще бъде ръководителят на словашкия парламент Петер Пелегрини, любимец съгласно досегашните изследвания. 
Очевидно е, че чешкото държавно управление и някои наши задгранични другари, да не споделям непосредствено Съединени американски щати, са заинтересувани президентът на Словакия да е някой друг от държавния лагер. Но доколкото знам словаците имат глави на раменете и сами ще решат в личен интерес това, което е най-хубаво за тях.

Инфо: vasevec.parlamentnilisty.cz

Превод за " Гласове ": Юлия- Ал Хаким

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР